sobota 6. prosince 2014

Název pro síťovou multifunkci

V práci jsem měl za úkol vytvořit nové štítky na dveře. Ne že bych to snad měl v pracovní náplni, ale protože to byla možnost si hrát s TeXem a Pythonem, tak jsem se jí rád chopil. Akorát jsem si při tom uvědomil, že vlastně neexistuje dobré české (ale v podstatě ani anglické) označení pro síťovou kopírku/multifunkční tiskárnu.
Síťová kopírka
Není to úplně špatný název, protože kopírka = skener + tiskárna v jednom. Problém je v tom, že méně technickým typům to nemusí dojít. Chyba ale není v nich, dobré označení popisuje vnější funkčnost, nikoli vnitřní strukturu (technické detaily, chcete-li). Kromě toho se tohle označení nedá použít pro zařízení, která jsou jen lokálně připojena přes USB.
Multifunkce
Krátké, ale dost abstraktní.
Multifunkční zařízení
Stejná výhrada jako výše a navíc to už ani nemá výhodu krátkosti. Trochu to připomíná Stroj na nic od Blue Effectů :-)
Multifunkční tiskárna
Zoufale blbé, protože nejde o tiskárnu s mnoha funkcemi, ale o zařízení jehož jednou z funkcí je i tisk. Jediná výhoda tohoto označení je to, že se už dost rozšířilo, takže mu každý bude rozumět.
Na štítek jsem zatím napsal Kopírka–skener–tiskárna :-) Jinak se zdá, že prosté a krátké multifunkce se začíná rozšiřovat, což je asi dobře, nezdá se, že by někdo zatím přišel na něco lepšího. A určitě je to mnohem lepší než multifunkční tiskárna, což je jednoduše nesprávné.

Mimochodem, právě jsem si všiml, že multifunkci zatím slovník ve Firefoxu nezná :-) Hmmm, poměrně překvapivě nezná ani Firefox :-)