sobota 13. prosince 2014

Snímejte obrazovku s vypnutým ClearType

ClearType je užitečná technologie, která umožňuje příjemnější zobrazování tenkých linek na počítači, zejména textu. Její nastavení je ale dost specifické pro konkrétní monitor a už proto může způsobit na snímcích obrazovky pocit neostrosti. Je proto lepší ji při snímání obrazovky pro různé návody ap. dočasně vypnout. Postup ve Windows 7: na ploše klikneme pravým tlačítkem, zvolíme Přizpůsobit. Úplně vlevo dole v okně, které se zobrazí, vybereme Zobrazení:


Dále v nabídce vlevo nahoře Upravit text ClearType:

  
A na dobu snímání obrazovky odškrtněte Zapnout technologii ClearType:


Okno nezavírejte. Po dokončení snímání obrazovky okno prostě zavřete, ClearType se opět povolí.

Kdybych měl ještě napsat nějaké osobní tipy pro kvalitní snímky obrazovky:
  • Snímejte obrazovku i s kurzorem myši. Zrovna v tomhle návodu se mi nicméně moc nepovedlo uhlídat jeho polohu. Berte to jako odstrašující příklad. Správně by měl být tam, kde je potřeba kliknout.
  • Nepoužívejte JPEG, ale PNG. Neukládejte s obrázkem gamu.
  • Aby bylo PNG co nejmenší, tak ho převeďte do režimu palety. Při převodu nepoužívejte dithering. V XnView to lze pomocí menu Obrázek\Konverze do barevné palety\Ditherace: Žádné.
  • Na výsledném PNG souboru spusťte PNGOut Kena Silvermana, v XnView existuje jako plugin, pak je dostupné v menu Filtr. 
  • Osobně nicméně používám pro snímání obrazovky stařičký WinGrab. Umí chytat kurzor myši a má výbornou konverzi do palety, jednak pomocí neuronové sítě se čtyřmi možnostmi kvality (v 99 % případů ideální volba), jednak pomocí octree (neuronové sítě se výjimečně zachovají nepředvídatelně). Při ukládání vypnout gamu!